Πάμε Κεφαλλονιά !

1.      Πληροφορίες για την Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά είναι το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου Πελάγους και το έκτο κατά σειρά μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας. Η πρωτεύουσά του είναι το Αργοστόλι και οι δύο πιο μεγάλες πόλεις του είναι το Ληξούρι και η Σάμη. Το νησί της Κεφαλονιάς, κατά τον θρύλο, πήρε το όνομα της από τον μυθικό Κέφαλο ο οποίος έγινε βασιλιάς του νησιού κατά την αρχαία εποχή. Άλλη μία εκδοχή είναι ότι το νησί πήρε το όνομά του από τη λέξη κεφάλι.

Η Κεφαλονιά είναι ένα ένα νησί που δεν προκειται να απογοητεύσει κανέναν επισκέπτη του! Είναι το νησί με πολλές γευστικές απολαύσεις καθώς και οπτικές! Όπως είχε αναφέρει και ο Λόρδος Βύρων «η Κεφαλονιά είναι ένα νησί της ποικιλίας»!

 

2.      Πώς να φτάσετε στην Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά είναι ένα νησί που προσφέρει ποικιλία και στον τρόπο προσέγγισής της! Ο πιο συχνός τρόπος προσέγγισης του νησιού για τον εγχώριο τουρισμό είναι οδικώς ως την Κυλλήνη και έπειτα με φέρυ-μπόουτ προς το Αργοστόλι ή τον Πόρο. Επίσης πλοία αναχωρούν και από το λιμάνι της Πάτρας προς τη Σάμη και πολλά δρομολόγια συνδέεουν την Κεφαλονιά με τα γύρω νησιά όπως την Ιθάκη και τη Λευκάδα καθώς και τον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας.

Άλλος ένα εύκολος και γρήγορος τρόπος προσέγγισης του νησιού είναι αεροπορικώς, μέσω του κρατικού αερολιμένα Κεφαλονιάς ¨Άννα Πολλάτου¨, όπου και πραγματοποιούνται καθημερινά πτήσεις από το Διεθνή αερολιμένα Αθηνών ¨Ελευθέριο Βενιζέλο¨ όπου διαρκούν μία ώρα.

 

3.      Τι να δείτε στην Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά είναι ένα νησί που δεν αφήνει κανένα επισκέπτη του ασυγκίνητο! Η πρωτεύουσα του νησιού, το Αργοστόλι, έχει αμφανή τα σημάδια του από τους ενετούς κατακτητές! Η πόλη διαθέτει υπέροχα δημόσια κτήρια και επιβλητικές εκκλησίες, μοναδικά σπίτια απίστευτης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ευρύχωρες πλατείες και υπέροχους πλακόστρωτους πεζόδρομους για καλοκαιρινές περατζάδες! Επίσης στην Κεφαλονιά μπορείτε να θαυμάσετε τη μοναδική στον κόσμο μαύρη ελάτη (Rabies Cefalonica), στον επιβλητικό ορεινό όγκο του Αίνου, πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα, όπου και έχει καθιερωθεί ως Εθνικός Δρυμός από το 1962.

Η Κεφαλονιά, ανάμεσα στα απίστευτα φυσικά κάλλη της είναι και οι μυστηριώδεις καταβόθρες  της, όπου το νερό της θάλασσας εισχωρεί σε «περίεργες» σχισμές και χάνεται κάτω από το λιμάνι και εμφανίζεται πάλι από την άλλη πλευρά του νησιού.

Επίσης το σπήλαιο της Μελισσάνης είναι ασύγκριτης ομορφιάς και πρέπει κάθε επισκέπτης να το θαυμάσει από κοντά! Μπαίνετε στη βάρκα, και ενώ νιώθετε ότι απλά αιωρείστε στο νερό, το οποίο κάθε φορά παίρνει και διαφορετική απόχρωση του γαλαζοπράσινου ανάλογα με το πως πέφτει ο ήλιος στο νερό, ακούτε και υπέροχες επτανήσιες καντάδες από τους ξεναγούς!

Αξίζει επίσης να επισκευτείτε και τον τάφο του Οδυσσέα ο οποίος βρίσκεται έξω από τον Πόρο. Πολλοί ντόπιοι πιστεύουν ακράδαντα ότι αυτός ο Μυκηναϊκός τάφος ανήκε στον Οδυσσέα και ότι αυτός ο τεράστιου βελινεκούς βασιλιάς ήταν αδύνατο να έχει βασιλέψει μόνο στην Ιθάκη.

Ονομαστικά, άλλα σημέια άξια επισκεψιμότητας είναι:

             1.     Το Ενετικό κάστρο του 16ου αιώνα

             2.     Τα οινοποιεία της Ρόμπολα

             3.     Το μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου

             4.     Το Αρχαιολογικό Μουσείο

             5.     Την Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη, μία από τις μεγαλύτερες της Ελλάδος

             6.     Το γραφικό ψαροχώρι Φισκάρδο, γενέτειρα του ποιητή Νίκου Καββαδία, με την καταπληκτική

                   θέα στον κόλπο Μύρτο και την μοναδική αισθητική του 18ου αιώνα.

             7.     Την πλάκα του Λόρδου Βύρωνα με την καταπληκτική του θέα

             8.     Το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα

             9.     Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο

            10.     Το ιστορικό θέατρο «Κέφαλος»

            11.     Τέλος, άξια θαυμασμού και όχι μόνο είναι οι αμέτρητες παραλίες της με τις μοναδικές

                   διαβαθμίσεις του γαλαζοπράσινου, με πιο γνωστή και πολυβραυβευμένη από όλες την

                   παραλία του Μύρτου με τα θεόρατα βράχια και την λευκή άμμο. Εξίσου άξιες κάλλους

                   παραλίες είναι οι Πετανοί, η Σκάλα, η Ξι με τη κόκκινη ψιλή άμμο, ο Πόρος, ο Μακρύς

                   Γιαλός, η Πλατιά Άμμος, η Αντίσαμος και πάρα πολλές άλλες που σας περιμένουν να

                   τις ανακαλύψετε!