Πάμε Βρυξέλλες !


1. Πληροφορίες για τις Βρυξέλλες

Η πόλη των Βρυξελλών, με τους 140,000 κατοίκους, βρίσκεται στο κέντρο του Βελγίου και είναι το διοικητικό κέντρο της Ευρώπης μιας και εδρεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Το Βέλγιο αν και στην πλειοψηφία του είναι γαλλόφωνο, επισήμως είναι δίγλωσσο και αποτελείται από το βόρειο βέλγιο που είναι φλαμανδόφωνο και το νότιο που είναι γαλλόφωνο.

Οι Βρυξέλλες είναι κυρίως μία πόλη με ποιότητα ζωής, που ξέρει να εκτιμά τον πολιτισμό, τις τέχνες και να μην παίρνει τον εαυτό της και πολύ στα σοβαρά μιας και το χαϊδευτικό της είναι Comic City!

Μη διστάσετε να αφαιθείτε σε γαστρονομικούς πειρασμούς μιάς και βρίσκεστε στην πατρίδα της σοκολάτας, της βάφλας και της βέλγικης μπύρας!

 

2. Πως να φτάσετε στις Βρυξέλλες

Το διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών βρίσκεται 13 χλμ μακρυά από το κέντρο της πόλης και στεγάζεται στην φλαμανδική κοινότητα Ζάβεντεμ. Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών διαθέτει εξαιρετικές εγκαταστάσεις και έχει διακριθεί για τη φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία του. Εντός του αερολιμένα θα βρείτε αφθονία καταστημάτων με αφορολόγητα είδη, hi-tech gadgets, ηλεκτρονικά, ποτά, εφημερίδες και μαγαζιά με είδη ένδυσης και αξεσουάρ!

Επίσης, οι Βρυξέλλες διαθέτουν και ένα μικρότερο αεροδρόμιο, της Σαρλερουά το οποίο απέχει 50 χλμ από την πολή. Επίσης οι Βρυξέλλες διαθέτουν λιμάνι βορειοδυτικά της πόλης όπου συνδέει τις Βρυξέλλες με τις βιομηχανικές περιοχές της Βαλλωνίας (κανάλι Βρυξέλλες-Σκάλδη).

 

3. Τι να δείτε στις Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες, πρωτεύουσα του Βελγίου, διαθέτει τη μεγαλοπρεπή και επιβλητική μεσαιωνική πλατεία της πόλης, τη Grand’Place για τους γαλλόφωνους ή Grote Markt για τους φλαμανδόφωνους, η οποία περιτρυγυρίζεται από πολλά κτίρια του 17ου αιώνα και αγορές λουλουδιών.

Άλλο ένα μεγαλοπρεπές μνημείο, μεγάλης σημασίας για τους βέλγους όπως είναι για τους γάλλους ο Πύργος του Άιφελ, είναι το Atomium. Είναι μία γιγαντιαία αναπαράσταση της κρυσταλλικής δομής ενος μορίου του σιδήρου με εννέα ατσάλινες σφαίρες στις κορυφές όπου οι επισκέπτες μπορούν να μετακινηθούν από σφαίρα σε σφαίρα για να απολαύσουν την εξαιρετική θέα από ψηλά και να θαυμάσουν τις εξαιρετικές εκθέσεις που φιλοξενούνται στις κατώτερες σφαίρες.

Ονομαστικά, άλλα αξιοθέατα που μπορείτε να θαυμάσετε είναι:

     1.  Το Βασιλικό Παλάτι του Laeken που αποτελεί την επίσημη κατοικία του Βασιλιά του Βελγίου
     2.
  Η Ρωμαιοκαθολική βασιλική της Ιερης καρδιάς    
     3.  Το Βασιλικό Ωδείο, αποτελεί τη μουσική ακαδημία των Βρυξελλών όπου μαθήτευσαν πολλοί
          διάσημοι ηθοποιοί και μουσικοί.
    
4.  Στην ανατολική πλευρά της περιοχής της Ευρώπης υπάρχει το πάρκο Cinquantenaire.    
     5.  To κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Berlaymont, όπου βρίσκεται στην περιοχή της Ευρώπης,
          είναι ένα κτίριο με τέσσερα φτερά που εκτείνονται από ένα κεντρικό πυρήνα.

     6.  Το Βασιλικό Παλάτι των Βρυξελλών   

     7.  Το πάρκο με μινιατούρες, Μίνι Ευρώπη, όπου παρουσιάζει όλα τα σημαντικά κτίρια της Ευρώπης
          σε κλίμακα 1:25.

 

Φυσικά, αναπόσταστο κομμάτι της περιήγησής σας θα πρέπει η γευσιγνωσία! Όσον και αν προσέχετε τη διατροφή σας, δεν γίνεται να μη δοκιμάσετε την ευρέως γνωστή βέλγική βάφλα μιας και βρίσκεστε στην πατρίδα της! Επίσης είναι αδιανόητο να μη δοκιμάσετε τις βέλγικες σοκολάτες, τις τηγανιτές πατάτας με μαγιονέζα και των  gourmet γεύσεων!

Επίσης, το Βέλγιο είναι πασίγνωστο για τα εργοστάσια ζυθοποιίας του, μιας και διαθέτει 125 και παράγει 8,700 μάρκες! Στην πόλη των Βρυξελλών θα βρείτε πληθώρα cafes  και μπαρ που διαθέτουν από 100 έως 1000 μπίρες για να διαλέξετε! Σίγουρα θα βρείτε κάποια που να είναι του γούστου σας, μιάς και πουθενά στον κόσμο δε θα βρείτε τόση μεγάλη ποικιλία σε χρώματα και γεύσεις!